Don't Miss

Dieta dziecka – których składników należy się wystrzegać?

By on 27 stycznia 2018
Dieta Dziecka

Warto dbać o to, co znajduje się na talerzu dziecka. Należy wystrzegać się niektórych składników, które mogą mieć szkodliwy wpływ na jego rozwój. O czym mowa?

 

Z przykrością informujemy, że nie wszystkie składniki, które są dostępne w produktach spożywczych są nieszkodliwe. Istnieje spora grupa substancji, które mają negatywny wpływ na rozwój małego organizmu. W pierwszych latach życia dziecka, niektóre związki chemiczne mogą wpłynąć negatywnie na jego wzrost, a także na inne ważne aspekty.

 

Składniki, których nie powinno być w składzie produktów dla dzieci

 

  • Syrop glukozowo-fruktozowy

Jest to powszechnie spotykana substancja słodząca, która jest znacznie tańsza niż cukier. Występuje w bardzo wielu produktach spożywczych. Charakteryzuje się bardzo dużą wartością kaloryczną, co może doprowadzić do wystąpienia nadwagi u najmłodszych. Może także doprowadzić do cukrzycy, chorób serca, a nawet uszkodzić wątrobę.

 

  • Glutaminian sodu

Jest to składnik wykorzystywany do wzmacniania smaku zup i wielu gotowych dań. Może powodować uszkodzenie komórek, a także zanieczyszczać organizm. U osób, które jedzą ten składnik w nadmiernej ilości pojawia się depresja, zmęczenie, a nawet uszkodzenie wzroku. Jest to także składnik silnie uzależniający.

 

  • Sztuczne słodziki

Do tego grona zaliczane są m.in. sacharyna, sucralose, acesfulsam-K. Są to składniki występujące w podobno zdrowych produktach light. Zastępują cukier. Choć są one mniej kaloryczne, naukowcy uważają, że powodują raka, prowadzą do cukrzycy, a nawet uszkodzenia wątroby. Wzmacniają także apetyt na słodkie rzeczy.

 

  • Barwniki

W wielu produktach dla dzieci pojawiają się składniki sztucznie koloryzujące. Możemy je znaleźć w soczkach, a także wielu deserach. Mogą prowadzić do powstania poważnych problemów zdrowotnych. Najbardziej szkodliwymi barwnikami są te o zabarwieniu czerwonym, niebieskim oraz żółtym.

 

  • Azotan sodu

Jest to popularny wzmacniacz smaku, który dodawany jest do wędlin oraz różnego rodzaju przetworów mięsnych. Spożywanie go w dużych ilościach może uszkodzić wątrobę oraz trzustkę. Dzieci nie powinny jeść wędliny częściej niż raz w tygodniu. Jeżeli ta częstotliwość jest większa, istnieje wysokie ryzyko zachorowania na białaczkę.

 

 

 

About Alex

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *